· ритмічність



Скачати 37.48 Kb.
Сторінка1/3
Дата конвертації09.02.2019
Розмір37.48 Kb.
Назва файлуОрганізація виробництва в часі і просторі.docx
  1   2   3
    Навігація по даній сторінці:
  • В часі

3.5.  Принципи організації виробничого процесу в часі і просторі.

 

Незалежно від наявних виробничих відмінностей, організація основного виробничого процесу на будь-якому промисловому підприємстві базується на деяких загальних принципах. Це – принципи організації основного виробництва в часі:



·        ритмічність;

·        рівномірність;

·        пропорційність;

·        паралельність;

·        безперервність.

Принципи організації основного виробництва в просторі:

·        внутрішньовиробнича організація;

·        прямоточність;

·        кооперування;

·        комбінування.

В часі

Принцип ритмічності при організації виробничого процесу передбачає випуск продукції у відповідності до планового ритму.

Відповідності  випуску продукції плановому завданню характеризується рівнем ритмічності роботи підприємства, який оцінюється коефіцієнтом ритмічності (Критм.):



        (3.4)

 

де      t  тривалість періоду, який аналізується, діб;



   недовиконання планового завдання за і-ту добу, натуральних одиниць, наприклад – тонн;

  планове завдання за весь період  t, тонн.

 

Принцип рівномірності при організації виробничого процесу передбачає виробництво продукції рівними партіями за однакові проміжки часу. Рівень рівномірності випуску продукції характеризується коефіцієнтом рівномірності (Крівн.) :



        (3.5)

         де  відхилення фактичного випуску продукції за і-й день від середньофактичного  (приймається середньоарифметичне значення) за весь період  t, тонн; 

                фактичний випуск продукції за період, що аналізується, тонн.

 

Принцип пропорційності часткових процесів виробництва передбачає пропорційну продуктивність в одиницю часу всіх підрозділів підприємства, а в середині основного виробництва – між дільницями, лініями, групами обладнання в складі ліній та окремими робочими місцями.

         У виробничому процесі, побудованому за принципом пропорційності всі операції мають однакові такти та дорівнюють такту процесу. Якщо це порушується, то рівень пропорційності знижується.

         Рівень пропорційності характеризується коефіцієнтом пропорційності (Кпі).



,                 (3.6)

або


,                      (3.7)

         де  продуктивність устаткування, яке використовується на іоперації, тонн   за зміну, годину тощо;

            виробнича потужність дільниці, цеху, тонн   за зміну, годину тощо;

                такт процесу, годин на одну тонну;

      такт і-ї операції, годин на одну тонну.

Порушення принципу пропорційності призводить до наявності, так званих, "вузьких" місць, тобто до перевантаження одних робочих місць та недовантаження інших.

Пропорційність в роботі досягають дотриманням взаємної відповідності пропускної спроможності робочих місць, виробничих дільниць та цехів.

В деяких випадках порушення принципу пропорційності економічно виправдано. Наприклад, заміна малопродуктивної та мало економічної  машини в лінії на більш продуктивну та економічну. Інколи на операціях потрібно мати резервне устаткування для швидкого приймання сировини, напівфабрикатів, що швидко псуються тощо.





Поділіться з Вашими друзьями:
  1   2   3


База даних захищена авторським правом ©bezref.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка